Poštovani mladenci, dozvolite da Vam ukažemo na moguce greške koje prave mladenci prilikom loše organizacije.

U dve decenije naseg profesionalnog rada, cesto smo bili svedoci loše organizacije svadbenog veselja i posledica koje su pratile takvu lošu organizaciju.
Molim Vas,da odvojite par minuta i procitate ovaj tekst. Bice Vam veoma koristan prilikom organizacije vaše svadbe!

Najvažnije od svega, je dobro isplanirana satnica,gde se mora uzeti u obzir potencijalnu mogucnost kašnjenja.
Cak u 90% slucajeva, mlada nije spremna u predvidjeno vreme. Najcesci razlog je neplanirano duže vreme provedeno kod frizera i šminkera. Nabrojacemo na šta je sve potrebno da obratite pažnju prilikom organizacije:

1.Prvi korak nakon utvrđivanja željnog datuma je rezervacija sale. Imajte u vidu da su neke sale rezervisane i po 10 meseci unapred. Ukoliko su sve subote rezervisane , možete promeniti datum samo za jedan dan i svadbu organizovati u nedelju. Za nedelju je lakše rezervisati salu.

2.U periodu kada ima ogroman broj svadbi, cene svih usluga skaču, pa zato savetujemo da izbegavate drugu polovinu maja i prvu polovinu juna. Isto važi i za drugu polovinu septembra i prvu polovinu oktobra. U tom periodu je puno teže rezervisati salu ,željeni bend, itd. Ukoliko želite da prođete jeftinije ,imajte na umu da su sve usluge počevši od sale pa nadalje jeftinije,ukoliko izbegnete udarne termine za zakazivanje svadbi.

3.Ukoliko želite da se fotografišete nekoliko dana posle svadbe, pre nego što date kaparu za venčanicu,tražite da venčanicu vratite na primer 4 dana nakon svadbe. Ako prvo date novac pa onda postavite taj uslov, vrlo lako možete biti odbijeni. Na primer, želite da se fotografišete na tvrđavi u ponedeljak, ali bude loše vreme,pada kiša,tako da morate da odlozite fotografisanje.Medjutim,zahvaljujuci tome sto ste vencanicu kaparisali za 4 dana,imate dodatno vreme (utorak ili sredu).

4.Devojke treba da, upozore frizere i šminkere da moraju da budu spremne,bar sat vremena pre roka za završetak.Prakticni, uvek bude kasnjenja ,ali to sada nije problem ,pošto ste ostavili sat vremena rezerve za njihovo kašnjenje. (Uglavnom se frizura i šminka oduže na oko 45 minuta duže nego što je planirano.) Molimo Vas da ovaj savet ne uzmete olako,jer se dešavalo da devojke kasne toliko, da svatovi dođu po mladu, a da ona još nije stigla od frizera.Takođe se dešavalo, da šminka potroši sve vreme za fotografisanje. Devojkama je veoma važno da imaju fotografije sa porodicom ,drugaricama,kao i slike kada su same u svojoj sobi. Nemojte dozvoliti da ostanete bez tih dragih uspomena.

5.Ima veoma korektnih vlasnika restorana. Međutim,ima i onih drugih ,koji lepo pričaju,sve do trenutka kad im date kaparu. Nakon toga počinje ucenjivanje, da mora njegov bend i fotograf, njihov kamerman, njegovi ljudi da ukrašavaju salu, njegovi moraju za dim i rasvetu da budu angažovani itd. Onda vam nude nekakve vaučere sa popustima itd.
Evo o čemu se radi!On naplaćuje neku vrstu provizije ili bolje reći reket svakom ko radi u njegovoj sali. Kada bi iste te ljude, angažovali mimo vlasnika sale ,cene usluga su drastično povoljnije. Dakle, pre davanja kapare, naglasite da imate svoj bend, ljude za fotografisanje i snimanje, dim za prvi ples itd.
Dakle prilikom pregovora sa vlasnikom restorana oprezno! Kada tako nastupite, ne ostavljate mu prostor, za vrdanje,pa posle nema problema i sve će onda proći savršeno. On proba, vidi da sa Vama ,ne može dodatno da zaradi, pa mu ostaje da se samo pomirisa tim.( Naići će neko drugi, sledeći put ,ko nije pročitao ove savete. )


 

Opisacemo Vam primer jedne katastrofalno organizovane svadbe.

Na mnogim svadbama se napravi neka greška u organizaciji, ali na ovoj koju cu Vam opisati,je napravljeno toliko grešaka, da izgleda neponovljivo. Nikada je necu zaboraviti.

Pokusajte da izbegnete dole opisane greške, da bi Vaša svadba bila upamcena samo po lepim i nezaboravnim trenucima,a ne po skandalima i propustima.

Na pocetku sve izgleda ok.
Skup mladoženjinih gostiju u restoranu, svi veseli i nasmejani ,a najglasniji i najveseliji stari svat. Sve izgleda super.
Nakon fotografisanja mladoženje sa porodicom ,odlazimo da fotografišemo mladu.Nju treba fotografisati samu,kao i sa porodicom i familijom.

Tu pocinju greške.

Greška 1.
Stizem,a mlade nema! Gde je mlada? Kazu mi da još nije stigla od frizera. Vreme odmice, treba da je fotografišem pre nego što dodu svatovi. Familija,me uverava da nema problema jer samo sto nije stigla. Vreme prolazi, mlade još nema. Dolaze svatovi, mlade još nema. Deverovi traže mladu. Saopštavaju im da mlada još nije došla od frizera. Tu odmah pocinje nervoza. Satnica cele svadbe je pomerena. Ceka se na mladu još pola sata.
Ona utrcava na zadnju kapiju, nervozna, uspanicena. Dok je obukla vencanicu, našminkala se i sredila ,prošlo je još 20 minuta. U tom trenutku zakasnjenje je vec oko 50 minuta.

Greška 2.
Sada, kako nalaze obicaj, pocinje cenkanje za mladu. Galamdžija, stari svat ,zapenio ,drži govore izvoljeva… To traje još 20 minuta. Dok se nazdravljalo i izvela mladu do kola, zakasnjenje je dostiglo 70 minuta.
A onda nastupa svadbeni reli,jer se kasni,a po dogovorenoj satnici, crkveno vencanje je trebalo da bude gotovo u trenutku ,kada su izveli mladu.
U toj jurnjavi ,na zacelju kolone je došlo do sudara dvoje kola iz svadbene kolone. Srecom, bez povredjenih. To nije zaustavilo kolonu. Medutim, dok su stigli do crkve,vencanje koje je bilo dogovoreno posle ovoga je vec bilo u toku. Nervoza je vidljiva na svima.Kada se završilo vencanje od druge svadbe, svi histericno uletiše u crkvu .
Srecom nije vise bilo zakazanih vencanja, pa je sveštenik obavio vencanje.Inace, crkveno vencanje ne bi ni bilo obavljeno.Zbog cekanja da se završi predhodno vencanje povecano je kašnjenje za još 35 minuta. Ukupno se sada kasni 105 minuta.

Greška 3.
Skoro uvek sveštenici su veoma korektni. Nakon obavljenog obreda, mladenci prilaze oltaru gde primaju cestitke i odmah zatim se fotografišu, zatim prilazi sledeca porodica itd.Medutim ne i ovog puta.
Sveštenik stade na sred crkve, u ruci krst, pored njega sto sa ikonom, a sa druge strane tog stola kaže da mladenci tu prime cestitke i ne smeju da se forografišu tada, vec posle. Sveštenik insistira da svako poljubi krst u njegovoj ruci, zatim da poljubi ikonu, da pare na ikonu, pa tek onda da pridju mladencima da cestitaju. Za to je izgubljeno još 15 minuta kašnjenje sada iznosi 120 minuta.

Greška 4.
Nakon svega, mladenci prilaze oltaru, da se fotografišu sa gostima.Medutim,sad nastupa stari svat galami, psuje i vrišti da nema slikanja jer kasnimo. Mladenci protestuju, žele da imaju fotografije iz crkve. Dolazi do sukoba izmedu starog svata i mladinog brata. Mladin brat, želi da ima uspomenu iz crkve sa sestrine svadbe. Stari svat, neda vrišti i psuje u crkvi jer nema vremena, kasnimo. Jedva sam napravio nekoliko snimaka mladenci sami kad pritrca stari svat zgrabi mladu za ruku tako grubo da je odma dobila modrice na ruci. Izvuce on mladu iz crkve mladoženja koji je divan momak ostao je skamenjen i zgrožen situacijom. U svemu ovome došlo je do dodatnog kašnjenja od 10 minuta. Sada je to 140 minuta.

Opet nastupa svadbeni reli. Ovog puta, srecom bez sudara. Maticarku, srecom zatekosmo na parkingu. Završila je sva vencanja, koja su bila zakazana posle ovog i krenula žena kuci. Pristala je da obavi vencanje. To je jedino što je bilo bez problema.

Greška 5.
Dogovoreno je ,da sa mladencima odemo u dunavski park posle vencanja na 30 minuta. Kad smo to rekli starom svatu,kao da smo mu šamar udarili. Opet peni, psuje i galami. Ništa nije bilo od dunavskog parka. Mlada pocela da place,a i mladoženja je bio na granici. Zatim opet reli.

Greška 6.
Mladenci ,divan mladi par, na moj predlog, da ispred restorana napravimo bar nekoliko fotografija, na kojima su njih dvoje sami, rado pristaju.Medutim, kada su mladenci izašli iz kola i pokušali da se nameste za nekoliko fotografija,izlece opet stari svat i psuje. Kakvo sad slikanje, ulazite oladice se corba.

Greška 7.
Pri samom ulasku opet greška. Stari svat ponovo u centru paznje. On, ocigledno bolesno želi da bude glavni.U normalnoj situaciji ,gosti prvi udu u salu ,a onda kada ulaze mladenci ,svi ustanu i aplauzom ih pozdrave. Zatim pocinje njihov prvi ples. To je veoma lepo i jednostavno.
Ovde je i ovo bilo naopako .
Prvo ulazi stari svat ,visoko podignutih ruku, urla. Pored njega, kao izgovor, sa svoje leve i desne strane postavio mladoženjine roditelje. Zanjima covek sa zastavom, pa mladenci, zatim kumovi i na kraju mladini roditelji,kojima je bilo ocigledno neprijatno.Pomislih ,valjda nece biti više problema.Medutim, ne.

Greška 8.
Problemi se nastavljaju. Mladina mama place.Mladoženjini roditelji,stali oko nje i teše je. Razlog za plac,je bilo to sto nije bilo rasporeda ko ce gde da sedi.A to su iskoristili mladoženjini gosti,jer su došli prvi i sva mesta bliže mladenackom stolu su zuauzeli. Pošto su mladini roditelji ušli poslednji,ostalo je mesta samo blizu vrata od WC-a. U znak solidarnosti, mladoženjini roditelji sadaju sa njima za taj sto. A gosti mladine porodice, smestili su se ,kako se ko snašao.

Greška 9.
Dogovoreno je bilo fotografisanje sa mladencima pre vecare,kako bi dok traje vecera imali vremena da uradimo fotografije. Ali ništa od toga i pored dobre volje mladenaca. A zbog galame starog svata oladi se corba.

Greška 10.
Kad je prosla vecera, najzad doslo vreme,da se slika sa mladencima. A ne vrišti stari svat, sada ide slatka rakija,pa onda kolo, pa ovo, pa ono… Dodj 22 sata,a torta je u 23. Moželi sad slikanje?”Ma šta ste navalili na slikanje je..m ti slikanje, zar sad kada je najveselije da stanemo da se slikate.” Vrišti stari svat.
Tada prekipi mlaoženjinom ocu, rece nešto starom svatu, uvredi se stari svat, ali bar fotografisanje konacno pocne.

Greška 10.
Kada sam bio na polovini fotografisanja ,stari svat zaustavi fotografisanje, da svi slušaju njegov govor nekih 10 minuta. Ponovo pocne fotografisanje. Dok sam fotografisao prilaze ljudi i pitaju „ Izvinite mi uskoro idemo kuci kada ce slike biti“. Zamolio sam ih da sacekaju.Procedura izrade slika je ta,da moj pomocnik,nosi snimke na izradu(treba mu i do 70 minuta ako nema guzve)srecom nije bilo guzve, inace bi to bila totalna propast.
Torta je naravno kasnila, za to vreme fotografije su srecom bile gotove, pa je vecina gostiju ipak imala prilike da kupi svoje fotografije.
I taman kad sam pomislio da se sve ipak privodi kraju, malo posle ponoci izbi frka.

Greška 11.
Mladoženjin otac zatražio pivo, konobari ne daju, jer je politika kuce, da posle ponoci može biti poslužen samo sok ,kafa i mineralna voda.

Greška 12
Dok je trajala rasprava, neki od gostiju su se požalili mladoženjinom ocu, da su im sva skuplja pica naplacivana kao u restoranu. To je bila kap koja je prelila cašu strpljenja roditelja.Malo posle toga zbog svega gore opisanog razidjoše se gosti fajront u 12 sati i 40 minuta. Pretnje i psovke na sve strane.
Posle par dana, sam saznao šta je bilo. Sala je dogovorena tako,da mladenci plate po stolici i da nemaju ništa sa hranom picem itd.Medutim, vlasnik restorana je precutao limite u hrani i picu. Falilo je i hrane i pica još pre ponoci medutim gosti su to ocutali. A precutana je prilikom dogovora i „politika“ kuce da posle ponoci može biti poslužena samo kafa, sok ili mineralna voda.

Ovi mladenci su upali u skoro sve zamke, koje su pred njima bile. Nemojte sebi dozvoliti da i vi u njih upadnete. Pažljivo procitajte gde su greške pravljene i preduzmite odgovarajuce korake kako bi se greške izbegle.

Što se mene tice nedostatak fotografija smo savršeno nadoknadili na sledeci nacin:

U utorak treci dan nakon svadbe organizovali smo mladoženjinu i maladinu porodicu. Prvo sam mladu fotogrfisao samu u vencanici kuci i sa njenom porodicom. Zatim, smo sa obadve porodice otišli do crkve, do dunavskog parka, zatim do tvrdave. Za tih dva i po sata, napravio sam veliki broj prelepih opuštenih fotografija. Iskreno i da je na svadbi sve bilo super ne bih mogao tako nešto da odradim,zbog toga sto bih bio ogranicen sa vremenom, a ni svi clanovi obadve porodice, ne bi na dan svadbe imali ni vremena ni raspoloženja za tako nešto.
Kada sam pregledao kompletiran album, nikada, ni u snu ne bih verovao da je moguce da na kraju tako dobro ispdne,uzevsi u obzir sta se sve na svadbi dogadjalo.
Mladenci i njihove porodice, koje do tog dana nisam poznavao, postali su mi veliki prijatelji. Promovisali su me u svojoj okolini ,maksimalno.
Nakon dve godine ,ženio sa mladoženjin brat i sve je tada bilo savršeno.Prava savršena svadba.Grešaka nije bilo.Bivši stari svat, nije bio pozvan ni kao gost.